Followers

Tuesday, September 30, 2014

Perkembangan Bayi 0 hingga 3 Bulan

Hai..

me nak kongsikan sedikit tentang perkembangan anak-anak me semasa berusia 0 hingga 3 bulan.
Ok part kali ni abang aydan join sekaki ek.Bukan untuk membezakan cuma ingin kongsikan pengalaman 2 orang anak lelaki yang lahir sama hari dengan abangnya iaitu Jumaat.

 Wildan Uqail Bin Mohd Syahir & Ariq Ukasyah Bin Mohd Syahir
!
!
V
0 Bulan


Perkembangan 0 hingga 30 hari :
Abang & Adik : Hari pertama,keluar dari perut mummy dah pandai buka mata & paling terkarisma bila me lihat sendiri si adik doktor menyambut sedang menghisap jari subhanallah kuasa Allah,Si abg 1jam selepas tu mulut meminta menghisap sesuatu.Mereka juga pandai menangis,kencing & berak,ofkoslah kan ahaha!Kalau tak doktor tak discharge selagi tak berak,kencing & menangis.Alhamdulillah anak-anak me bebas jaundis (kuning) walau me berdarah jenis darah O. Naik umur 10 hari mereka dah mula perhatikan rupa paras muka kita,lebih-lebih lagi muka mummy & daddy dia.Betul tak?mestilah dia perhatikan muka siapa yang duduk belai siang malam,kan kan?!walaupun mereka belum lagi nampak sepenuhnya.Hari ke 20 mereka dah pandai senyum ketawa & mula meminta perhatian lebih.Dalam tempoh 30 hari si abang boleh dikatakan agak mudah & senang dalam penjagaan tidur malam.Si abang amat menyenangkan sekali tak banyak ragam bila dekat subuh sahaja dia mula mencari susu berbanding dgn si adik selepas 30 hari dia mula buat ragam malam start jam 12mlm sampai 2 3 jam mcm tu,bukannya apa dia tak nak tidur.Boleh dikatakan buat perangai dalam masa seminggu,ahahaha so mummy & daddy layanzzz!!
*orang tua-tua cakap naik umur je baby tambah akal* Ok,fine. 
Abang
Adik
!
!
V
1 months 


Perkembangan 31 - 60 hari :
Abang & Adik : Alhamdulillah,bab injection,mereka semuanya belum pernah diserang demam.Syukur alhamdulillah.Mereka mula menyusu dengan lebih kuat & kerap.Yang paling best mereka dah pandai agah-agah kita,dah boleh borak sakan.Si adik lebih mesra sedikit berbanding abang.adik pantang jumpa orang mesti senyum!nak ajak boraklah konon!ramah sangat!si abang pula walau suka buat muka ketat peminat dia paling ramai,tak kira bangsa,sampai arab & mat minah saleh & omputih pangkat nenek & atok  pun kenan dengan dia!aha!maybe geram dengan putih gebu & chubby dia kot!!!Semasa mereka usia 2bulan me cuba bagi puting,abg bertahan hanya 2minggu itupun 0n off & adik bertahan genap sebulan on off juga.Paling best me dah siap belikan pacifier brand hevea RM25 itu pun harga promotion sebelum tu me bagi avent,try and error,rupanya adik dah taknak putinglah mummy!konon beli brand hevea sama macam niple.hurm..jeluahnya dek dia!Alhamdulillah mereka dah lupakan pacifier!yeay!mummy berjaya & genap umur 2bulan juga mereka mula masuk buai,ok main buai-buai sambil berzikir & selawatlah kita.Alhamdulillah.

 !
 !
V
2 months



Perkembangan 61 - 90 hari :

Abang & Adik :
Meniarap!Alhamdulillah,sekali lagi perkembangan yang sangat-sangat dinanti-nantikan as a parents right?masuk umur 3 bulan mereka dah pun boleh meniarap dengan sendirinya.Good job my son. Adik in advance meniarap sambil angkat2 buntut kaki tolak tolak ke depan,anak mummy nak maju ke depan dah,syukur,ramai yang cakap adik berat sangat ni mesti malas,Alhamdulillah tidak sama sekali.Dia aktif sekali.Mummy & daddy love you all so much!

!
!
v
3 months
\
!!
!!
!!
V
Ariq Ukasyah bersama abang & daddy  .
Pengalaman disaat umur 0-3 bulan merupakan pengalaman yang perlu memotivasikan diri dalam menguruskan anak kecil,sama ada ibu mahupun si bapa,kena banyak bersabar klu rasa diri tu nak meroyan banyak2kan beristighfar ye,kuikuikui,alhamdulillah hari ke hari banyak input yg kita dpt,cthnya cara memandikan bayi,me sedikit pun tak kekok,dlm pantang me cukup berani mandikan anak-anak tau.Anak kita mesti kita nak buat juga!Tak ada istilah @ kamus bahasa yang diri tu tak berani nak pegang budak kecik!Ok si daddy pun tak kekok juga,cuma dia tak berapa berani kot!ahaha.Dodoikan anak pun daddy pandai kan?kan daddy kan?*harap daddy baca* kahkahkah


PAUTAN MY SON
love & hug,muahhh

18 comments:

yana yani said...

setahun satu ye dapat anak? rezeki ALLAH nak bagi ye dak
comel pula tu
ni kira cam menjaga kembar lah ye
anyway, saya membalas kunjungan

p/s-jangan lupa buang word verification ye, susah nak tinggal komen =)

AMIIZAA said...

salams kenal iyrnn, tq sudi dtg blog akak....dua-dua comel:)

LYAfrina said...

apa2 pon..abg n adik sgt comel waktu kecik..anak syurga kan

salam perkenalan juga ;-)

Kesuma Angsana said...

walla comel2 sgt2.. pipi tembam lagi tu huhuhu ! rasa nak gigit2

Julia Johari said...

Seronok buat kronologi ttg anak kan...inilah kenangan utk mereka bila dh besar nanti

Angah said...

Salam Ukhuwah...

eMMe said...

uih..kembar tahun ni.. Alhamdulillah.. mami dedi produktif, hahahaha.. sronok la Iryns, nnt plan utk dpt kan 2 kembar tahun baby girl, InshaAllah...........

Khai♥Rin : anies said...

arghhhh makin lama makin comelllll

sudipVSsenduk said...

moga besar nanti menjadi anak soleh yang sentiasa mendoakan kesejahteraan ibubapa... Amin.

aishah nin said...

Alololo...comelnya :)

Julia Johari said...

Betul cakap you dear...tempoh baby umur 0-3 bulan adalah plg mencabar sebab saat ini mereka masih keliru waktu jadual tidur dan bermacam2 regekan...itulah kuasa ibu dan bapa...walau apa cara sekalipun itu anak kita, mmg ada tenaga automatik Allah kurniakan.

Iryns Ahmad said...

btl...kenangan bila dh besar nanti.. :)

Iryns Ahmad said...

btl2..mmg ada kuasa tenaga yg menakjubkan bila dh punyai anak sendiri ni....lain dr yg lain Allah kurniakan tenaga tu...dh jd ibu btl2 sy rasa tenaga yg sgt power dr Allah..syukur... :)

Iryns Ahmad said...

time aceh ^abg wildan tolong jawab^ heehee..

Iryns Ahmad said...

amin...ya rabbal al amin..

Iryns Ahmad said...

ahaha...in shaa Allah,lau di izinkan Allah..nak jgk gigirl!hehe... xctually bkn kembar tahun dear...

Time Traveller said...

Oh ingatkan mula2 kembar hehehe.. alhamdulillah comey abg dgn adik.. dah dua anak rezeki :D.. moga kids membesar dgn baik yer :D

HANIF HASSAN said...

comelnye anak akak...tahniah saya ucapkan...assalamualaikom... kak saya masih baru dlm dunia blogger... klu free bleh jemput singgah kt my blog... hehehe.. http://arenep93.blogspot.com/