Followers

Tuesday, June 16, 2015

Set Bersalin @ Berpantang Tanamera

Assalam.
Nak kongsi cerita tentang set besalin yg bagus setakat ini. Ok jika rajin ke cerita 

#AnakLelakiKedua

Ramai kwn2 pm kita tya set bersalin @ berpantang . Alhamdulillah 3 org sahabat tahun ni bru nak meninang cahaya mata pertama setelah setahun dua berkahwin,Syukur Allah makbulkan doaku utk sahabat2 baikku . Ok baru kesempatan nak share apa yg perlu , yg saki baki tu mommy kasi free pada sahabat  #TanameraPostnatalCareSet mmg terbaik. Item yg paling mommy suka guna,1.herbal massage oil - merangsang peredaran darah & metabolisme, menyingkirkan toksin,mengalakkan pembuangan air & angin berlebihan dlm bdn,membantu sistem limfa utk menyingkirkan bhn2 buangan diseluruh bdn & ia sgt membantu utk kita kembali bentuk bdn asal. 2.Brown formulation body soap - memperbaiki masalah kegatalan kulit,menanggalkan kulit mati. Boleh digunakan sebelum bersalin.Jgn terlalu kerap sabun seperti scrub.Guna seminggu sekali pn ok. 3.herbal tea - merangsang pembuangan darah beku dari rahim, menguatkan rahim,memanaskan bdn baik utk kesihatan(peluh) & melegakan masalah sembelit.mommy sgt suka dgn HT,dlm pantang tiada masalah sembelit & yg best baby tiada mslhh kembung(breastfeed) 4.Calming herbal Blend Paste - mengurangkan rasa letih,kesimbangan minda, menajamkan pemikiran & memberi ketenangan & mencegah sakit kepala.Elakkan diri daripada meroyan. keep calm sgt  (makbidan sediakan tp mommy sanggup guna tanamera punya) denyutan tarikkan dikepala terasa beza!Kita guna,rasa & kita tahu! 5.Herbal Bath - Kaya dgn minyak pati utk menyegarkan bdn, melegakan otot2 yg lesu & tegang,menyah bau bdn & bhn bersifat anti keradangan.Mommy campurkan 1sachet dalam air rebus mandian daun2 herba made from abah.Mmg best terlajak 44hari mandi air rebusan dgn gunakan harbal bath! & 6.Virgin Coconut Oil - kaya dgn antioksida,antiseptik & melembapkan kulit, sapu selepas mandi pd rekahan kulit spt peha,perut  & baik untuk diminum.Yg rs2 doktor bg jawapan 90% bersalin normal digalakkan minum ketika 35weeks & above.Mommy suka #VCO sampai sekarang mommy amalkan  jatuh cinta sungguh!dahlah bersalin senang kesan koyakkan pun tiada.Anak2 & daddy pn terjebak sesudu sehari.Tiap pagi buka mulut sumbat vco!Terima kasih @tanameraspa . #sesuaiuntukibuibu #mesrapenguna #ibumenyusu #breastfeeding
#memudahkan #menyenangkan #BerpantangSendiri
#ibuibuberpantang #confinement #setbersalin #postnatalcareset #Tanamera

Wednesday, April 29, 2015

PILOT CAFE

Assalam readers!How are you today?
long time no see .... ! anyway happy blogging guys . Love & Muahh Ciked!

'
Nak announce sikit hihihi to all peminat novel Ahadhiat Akashah & sebuah filem Osman Ali iaitu Pilot Cafe , anda boleh saksikan dipawagam pada 30 April 2015 khamis ini. Syukur rezeki yang tak disangka-sangka. Sekali lagi anak  kesayangan dijemput khas oleh Tarantella Pictures untuk tayangan perdana @ Gala Night Pilot Cafe arahan Osman Ali , pelakon kecil atau kanak-kanak tersebut merupakan baby saya iaitu Wildan Uqail berusia 30hari babyWU sebagai Amirul Faizin @ babyAF. Iaitu anak heroin Izara Aishah sebagai Maya bersama Remy Ishak sebagai Rashid.Sekarang babyWU sudah berusia 2tahun.Syukur berpeluang melihat sendiri lakonan tersebut.

Red Carpet
  Kelihatan kedua bujangku keletihan bermain


Ramai sgt artist yg hadir ,
Farid Kamil,Aishah,Ainul,Kilafairy, 
Barisan pelakon hati perempuan,
Selain Izara Aishah,Remy Ishak,Fahrin Ahmad, Neelofa,Dira,Eizlan Yusof,Rosnah Johari.Kang upload semua meleleh airmata kuangkuangkuang!!! 
OK minat sgt2 dgn kejuaraan suaraan Hafiz Suib!


Dibawah ini baby neelofa & izara aishah
Sesi suai kenal . Biasalah budak mula mula malu kucing lepastu ? Gang kawasan! Tapi Wildan bukan jenis budak yg lasak,dia anak yg paling senang dijaga yg panting umpan makan or mengunyah something to eat..mulut tak akan berhenti. Picture sebelah tu dia mula pelawa iman popcorn.


Wildan (Amirul) Mommy Kasyah Nazira Imam (Ameer) Eeka & Eisha 


Ada anak macam inilah gayanya

Bersama Nazira

Happy sangat2 dapat jumpa kawan2 time set produksi . Alhamdulillah masih berhubung.


Sejujurnya, Dari dalam perut lagi mommy bawa awak travel naik air ✈ . Mungkin dari dalam perut juga awak dah jatuh hati bersama air ✈ . Bila awak lahir (syukur ya Allah),rezeki awak memang luas rezeki yg turut mommy daddy tempias sekali termasuklah lakonan filem pilot cafe ni time ni uwan (MIL) sgt excited & beri sokongan.Takut juga wan tak bagi time tu masih dlm pantang lagi kakyong oi!Maklumlah cucu first dpt tawaran berlakon pula tu lebih2 masuk wayang kan? Mahu tak heboh?Lepastu time aqiqah awak mommy bt bunga telor foam tema kapal terbang.Sgt jatuh hati.Kebetulan juga cucu kesayangan duduk bersama uwan di klia sepang hari2 tengok kapal terbang sampai sekarang dia pantang jumpa aeroplane.Selagi itulah anak tekak dia berteriak dgn siapa sahaja mak(wan) , daddy, mommy , mama , abah(atok) airplane ✈ !!!


Menyusukan anak . Take 5 break .
Time ni WU sgt bekerjasama mengikut arahan tak banyak ragam. 
Bergama MakMah sebagai embok 
WU kenangan masa kecil bersama Osman Ali
Bersama sicantik Izara Aishah
Bersama abang sado 

InshaAllah bila besar nanti Wildan Uqail jadi pilot yg berjasa kepada daddy mommy,bangsa,agama & negara.Amin.

#PilotCafe #GalaNightPilotCafe #KuasaCintaMengubahSegalanya
#MalamGalaPilotCafe #TarantellaPictures #AstroShaw #Hlive #UntukCinta

Sunday, March 1, 2015

Merawat anak demam panas secara natural

Assalam readers!
lama me menyepikan?sebenarnya byk sgt entry nak update tp tak terrrrr update pula...muahaha! syndrom mak mmg cengini ♡ ! memory yg lps kita jadikan sweet gula gula bersama family sudah sgt bahagia!
Ok balik pd topik , cara merawat anak demam :

Tugas mak2 & bapak2 :
1. Monitor suhu & kool fever (wajib ada),kalau makbapak ada standby ubat bontot or cecair paracetamol sila lihat expired date
2. Pastikan lemon sentiasa ada didalam freezer
3. Asam jawa & limau nipis (jika lemon tiada)
4. Air sejuk bukan ais untuk anak berendam
5. Kain napkin @ sapu tangan @ tuala @ apa sahaja asal kain bersih & stokin
6. Bubur ayam brokoli (menu paling sesuai untuk anak demam) tambah tenaga & pulihkan imunisasi.

Ini cara me monitor suhu anak :
Nasihat : Jangan sesekali tinggalkan anak kesayangan kita bila mereka tidak sihat.Yg penting wajib monitor suhu setiap 20 @ 30 minit.Baby bila demam kita tak boleh nak jangka, 1st day ukasyah demam result suhu 37.2 itupun me sentiasa monitor sometime suhu 37.8 @ 38.0 jawapannya wajib bawa anak terus ke klinik @ hospital ok makbapak!

ukasyah bersama perahan lemon , berendamlah anak oiii ....
mandi di belakang rumah hirup udara luar!
Selepas berendam,keringkan badan anak kemudian mulakan natural remedy kita ...

hiris lemon , sumbatkan lemon ke dalam stokin kemudian sarungkan stokin ke kaki anak. Sebelum itu massage anak dengan baby massage oil himalaya & sapukan sedikit minyak angin @ cold relief balm himalaya supaya anak kelihatan segar & aktif!


Hee .. si boboy nak show off gigi 4batang , tengoklah betapa rileksnya dia bila kena massage & natural remedies & kekenyangan selepas menikmati bubur ayam brokoli . Uwargghh jeles pula tgk ank rileks gitukan,daddy.... ini bulan mummy blm massage lg! *tuntut* call bibik dtg rumah segera! weehaaa!


Suhu hari kedua :


Awas , pastikan kain sentiasa basah.Letakkan kain basah ke atas kepala anak untuk menurunkan haba yg panas & menejukkan tubuh badan anak kita.

last choice,limau nipis & asam jawa bubuh ais *teguk sedap ni*muahaha* Nasihat me rajinkan lap & basahkan kepala & badan anak. Tanggalkan semua baju & tidur alaskan dia dgn kain basah pun lebih baik & demam cepat kebah.

Jika ke klinik : Biasanya doktor nasihat mandikan anak.Betul tak?Bagi ubat demam @ antibiotik. Mak2bapak2 sila ikutlah cara2 natural yg me buat utk merawat anak demam cpt kebah.Senang je pun.

Jika demam berlarut lebih 3hari , bawa anak urut pd yg mahir , takut2 demam urat , kadang ada juga bayi demam kena sawan cth sawan pengantin . Yg itu lain pula cara rawatnya! *atas pengalaman anak buah* Selain itu bawa ke klinik @ hospital check darah *awas denggi tiada musim*

Maaf,walau anak dah dua,inilah 1st time me control anak demam panas ketika bayi yg berusia 9bulan,sebelum ini si abg tak demam macam ni pun .. umur setahun ke atas si abg baru demam menyerang itupun demam rindu muaahhhh!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Iklan : 

Weeweewee...me baru sahaja berjinak jinak dengan forex sejak 3tahun yang lepas!hikhik. Alhamdulillah ditemukan dengan indi yang sangat mudah untuk difahami.Haaahhhh you all yang betul-betul berminat dengan indi ini silalah refer fb tuab FOREX TO YOU INDICATOR TO YOU @ instagram SNZ FOREX INDICATOR




Saturday, December 27, 2014

Gateway Singapore

Hai readers!Assalam....
^
^
^
Jejaka jejaka kacak mummy sedang berhubung!

Percutian singkat ala-ala backpackers selama 2hari 1malam iaitu ke Kota Singa kita.Actually plan last minutes bukan dirancang dengan fix budget..

Pengalaman membawa little hero's ala-ala backpackers bukan suatu pekara yang easy to go!Make sure kuat fizikal,mental & sihat tubuh badan baru boleh kita enjoy!1stly,from my house around 8am then bawa little son's naik train, KLIA Express dari Sepang ke KLIA2 then fly with MALINDO AIR.Kita ajar anak-anak mengunakan public transportation.Seriously,easy to go & come!Sampai KLIA2 around 15minutes kita check in terus.Alhamdulillah anak-anak tak meragam.Oh ye my 2nd hero fully breastfeed!
my hero's terpinga-pinga 1st time naik train weehaa...
|
|
Changi Airport, Singapore

                

Ok,me nak kongsikan perjalanan mengunakan Singapore Transportation yg paling famous,MRT :

Yang penting you all mesti ada ez-link card.Boleh beli di 7e @ Mrt station & topup sebanyak 25 dollar,cukup untuk anda selama 2hari untuk pusing-pusing bersama MRT!!Jgn lupa you all boleh simpan ezlink card utk next trip expired card lebih dari 2tahun.(mujur yg lama masih ada)

Day one :
12pm : Kami tiba di Changi Aiport & terus menuju ke MRT green link to Expo Hall.(haven job)
After lunch kami terus menuju Raffless place station *you all boleh turun di City Hall juga* make sure link is green color!then berlegar-legar ke Esplanade,actually this is third time kami ke sini tp dulu berdua,sekarang berempat kita..weehaa!!

-Bawa anak pose di Parliament Singapore
-Esplanade view (sekitar sungai & bangunan pelbagai bank disini)
-Most important is Marina Bay Sands Skypark 

(menapak dari Raffless place lebih kurang 30-40 minit)
*bayangkan me & hubby mengendong jejaka-jejaka kacak itu*
*pengsan sekejap*bahahaha!

#FYI, Raffless place is shopping mall!
Oh ye raffless place tempat me beli handbag guess tahun 2011
dah kena kidnapped last year in KLCC!!*so ok tiada jodoh* ayat sedih!


Day two :
Kami ke Bayfront station.Berlega-lega dalam Marina Bay Skypark.Actually Marina Bay station still WIP. Dpt turun disitu lagi dekat sebenarnya.Takpe menapak lagi dalam 30minit ke Marina Bay.Really have fun!*Lenguh tangan kaki kau*
Then kami menuju ke Garden By the Bay.Kekonon ler..nak tinjau garden view!Sekerat jalan je mampu kawan..hujan pula ketika itu, tiada rezeki mungkin next time tunggu jejaka-jejaka kacak me membesar kotlah kan 3-4tahun.klu me tak memboyot lg *sila tepuk tangan suka* ke USS pula.
Alhamdulillah merasa juga anak-anak me seperti backpackers.Maklumlah mak ayah kaki jalan. Ok!mereka dah pun jejak ke Kota Singa!!
Silalah perhatikan pic kami anak-beranak
#keprihatinan seorang daddy melayan anak
#memahami DF supply & demand seorang mommy
#Happy Son's Happy Parents

Penginapan kami? 
kami menginap dirumah Pakcik & Makcik di Jurong East. 
*Mereka sentiasa happy bila kami call nak dtg!
Malam tu kami terjah new shopping mall Westgate Tower belakang rumah je pun but nak juga naik bus dpt guk kita cuci mata!Baru 2 tahun kot tak datang byk sgt perubahan!Totally semua bangunan. Oh ye atok & nenek hadiahkan baju brand Ted Baker baby bernilai RM200 = 120dollar.*terbeliak biji mata den* for 2kids dah berapa pulak!Bagi mereka itu sangat murah katanya!
Atok & Nenek melayan cucu2 
1st time jumpa!
Si abg mcm biasa tunjuk atok *bus*bus* 
suka pula dia naik bus!
Tengoklah gelagat ank me,mcm dh lama naw2 kenal!mesra rapat bukan main dia!
Atok & Nenek pn kaki travel juga!So kitorg suka sharing story each other..

#Balik rumah dihidangkan macam2 menu yg paling me jatuh cinta dgn roti prata actually roti canai! Emm...rindu laksa singapore juga!And 1st time juga merasa makan buah yg selalu bangsa cina bt sembahyang *lupa nama buah* rasa spt ciku!
*Hah tengoklah pic yg 1st tu encik husband borak bkn main,maklumlah lama tak ketemu..gitu!
Di Airport Changi 

Tepat jam 5pm kami checkin luggage..

Setia bersama MAS
~~~~~Throwback~~~~~

Mujur before married kami kaki travel alhamdulillah bila berkahwin kami sangat-sangat menitikberatkan keluarga.Family is first & focus to all love family 'True Love'

USS Singapore




Ini hadiah untuk kami ,
 wallet renoma for husband &  guess for me *sekali buka masing2 terkejut beruk*

Terima kasih banyak banyak!

2tahun lps mereka hadiahkan sepasang baju raya sempena menyambut perkahwinan kami!
*Wedding kami may 2012 pun mereka raihkan tau!
K.A.M.I lots of love!
We Love Travellov
#prayforMalaysia