Followers

Wednesday, March 20, 2013

EPISOD BERSALIN : LABOUR ROOM SENTOSA SPECIALIST HOSPITAL


03:12pm-04:00pm still at labour room
DR O&G : Dr.Madhulika

Hubby still menunggu di kamar labour room bersama baby yang cute comel and handsome ok! Time ni me dah tak ingat apa yang pasti me baring atas katil berehat sambil layan pengeluaran darah.After 20minutes baby pun settle timbang berat dan ukur panjang,maka dengan itu hubby pun pantas ke katil labour room, Kata-kata yg tak boleh dilupain :

hubby : "yunk...comelnya,baby pink putih gebu"sambil sengeh senyum tanda 
"happy & SYUKUR"
me : "hah yeke?" 
hubby : "yea...nak tengok?"
me : excited! "baby on ready ke?ofkos nak tengok!
tak puas tengok tau-tau keluar pastu baring atas dada then u potong tali pusat" 
hubby : "kejap tau"
 Ok....inilah hasil picture yang hubby snap!!!
v
v
v

Ya Allah terima kasih tak terhingga rezeki dari Maha Esa..
(still at labour room sambil melayan daarah sehingga habis keluar)

Mom sgt2 malu + gembira bila satu hospital bersalin tu kecoh yg awak dpt title baby pinky!!
Terima kasih Dr Madhu n Nurse2 yg buat announcement hihi!

Berat dan ukuran bayi diambil . ok,baby clean!!

After delivered baby, borak with hubby,still di katil labour room sehingga darah betul2 clear. 
Abaikan jam sill di tangan &cincin still di jari!! Menunggu sesi pertukaran baju. 
# Nurse siap mandikan me ok huhu serius layanan yang bagus!!! :-)

*Hubby underspot upload @ fb  : My Baby baru lepas keluar perut mummy dia :-)

Cannot forgot the best part  :

+Admit : Doctor said : Wow...baby sangat dengar kata parents ingin lihat dunia 1313.
+Doctor said : Very faster, ok cun satu jahitan sahaja *gudjobmummy* nurse also happy like doctor sambil berborak.
+Sesi keluarkan uri sangat menakjubkan plupppp!!!
+Time beranak me said : "nurseeeeeee I nak berakkkk sambil contraction nurse tengok rupanya kepala baby " ahahaha serius macam sembelit tu......
+Mom,saudara mara hubby mereka mengatakan YaAllah budak ni tak sompat tukar baju hospital.Cantek benor baju dia bersalin.Baju pergi klia haa..siap jam, cincin lagi tu...
+After balik klia,adik beradik mom ada kat rumah,mereka terkejut.Elok je wan and arwah tok terbang ke tanah suci me pun melahirkan baby yang comel!Alhamdulillah. 
+Time bersalin me ditemani hubby sahaja.me sangat bangga hanya kamu.
+Mereka kata me lahir baby gurl, sebab me rahsiakan baby apa,hehe just wait and see...daaaa!its boy!
+01032013 , 4:30pm family me and hubby start datang melawat.
+Handphone hubby busy macam operator.FB pula macam artis ???? 

Monday, March 18, 2013

EPISOD BERPANTANG


Pengambilan pemakanan hari pertama - empat belas  :
Cara memasak lebihkan lada hitam, halia muda, bawang putih :
Ikan Tengiri
Ikan Parang 
Sayur bayam
Sayur sawi
Sup pegaga 
Bubur Ikan
+Buah anggur


berpilis kita
Hari lima belas - now :
Boleh makan masakan santan but still lauk yang sama 
+ayam 
+daging
+buah anggur
+buah lai

 *Just sharing* Note : Hubby kata u pantang 3bulan !! apakah?? :-Q

Terima kasih mak mertua yang banyak membantu dan menjaga saya ketika berpantang :-) love u!

Friday, March 8, 2013

EPISOD BERSALIN : TIPS CONTRACTION 5 MINUTES

Thank you ALLAH kurniakan seorang ahli baru yang sangat comel gebu handsome goood boy dalam rumahtangga kami.Saat-saat yang paling manis yang sangat indah yang sangat-sangat bahagia. Alhamdulillah.

Kongsi cerita :
Tanggal 01032013 : 
Subuh : Wake up >>> Toilet >>> Darah sebesar duit lima sen kelihatan 

Apa yang pasti perasaan me langsung tiada rasa kerisauan tentang darah sebesar lima sen itu. Awal pagi just tanya pada abah me, "bah...kalau darah keluar tu tanda nak bersalin ke? Abah : "eyh dik nak bersalin dah tu" me : "bah...sikit je darah tu sebesar lima sen je pun" abah : "jangan main-main dik, kena pergi hospital cepat,tanda dah keluar" me : "taklah...tak sakit pun" 
*after me mandi me ke bilik bagitau kat husband.Hubby pun duk cool, rileks macam me jugak*benda mcm ni tak perlu cemas ok*sebab me and hubby nak pergi KLIA pagi tu hantar tok and wan berangkat ke Kota Mekah*me sempat guk singgah rumah akak me and me bagitau me tanda da keluar tapi besar lima sen je. Akak me pun bising jugaklahkan..knp nak pergi klia pergi hospital je. me just btau ala....tak sakit lagi, duk hospital kan boring.ahaha...

10:30 am : KLIA 

Dalam perjalanan ke klia , me sentiasa pegang perut usap-usap manja dalam kereta sambil bercakap-cakap dengan my munchkin ala tomey-tomey cayunk mommy...cayang sabar yea, bagi mommy jumpa tok and wan,bagi mommy settlekan perihal mommy and daddy ye,nak keluar pun tunggu mommy selesai ok cayunk... :-) so sweet kan?ahaha...

Ok, sangat puas bila dapat jumpa tok and uwan, entah kenapa perasaan tu berat sangat mengatakan apa sekalipun nak juga jumpa tok and uwan!!!! *kisah selanjutnya* Salam-salam jumpa tatap muka gelak senyum sengeh , semua suruh kami pulang cepat..takut2 me terberanak.Me cakap kat mak abah semua tak pe tak sakit lagi, ok lagilah.Time tu me rasa dari carpark dah banyak berjalan, jalan pun slow je sambil hubby pegang tangan. Jalan slow sebab nak berhati-hati :-) 

11:15 am : On the way (rumah or hospital) >> Call Doctor 

Ehem....kat klia tu me sempat guk bershoping jap, beli cokelat!juice drink! huu sedap sedap!! Dalam kereta dari highway kota warisan ke skve . Wah....fantastik...tak rasa sakit. Pergi toilet just check darah, ok baru sebesar 50sen pula :) time tu dalam kereta setiap 5minit me tengok jam hubby ! nak sure kan contraction.  hubby tanya sakit dah ke? me : "xlah...xsakit lagi" Still berhati-hati lagi. Hubby me cakap pergi hospital teruslah duduk sana takut nanti sakit kuat, me : "alah...taknaklah duduk hospital boringlah" hubby : "hospital best boleh rehat-rehat"bkn hospital cikai tu. me : "still xnak.Nak balik rumah jugak!nak tidooooor bab malam tu sampai kul 5am me tak tidur ok *kisah selanjutnya*  Call doctor just inform tanda2 bersalin.

12:15pm- 1:30pm : Petronas : Tapau nasi ayam tempayan : Ziarah kubur ibunda : Rumah : Contraction

Hi...sempat lagi ok! hubby beli makanan untuk lunch. Then hubby bawa laluan ke kubur arwah bonda, sempat me doakan ibunda and minta izin segala-galanya dipermudahkan. Ok sampai rumah jam kelihatan pukul 1:00pm time untuk makan..hah! Time ni makan sampai habis tapi terasa dah 5minutes contraction kejap-kejap me tengok jam, makan sambil kata adui...ishkk sakit pula,adui...Abah me ckp dah mula sakit dah tu. hubby kata nak pergi hospital tak ni..me : kejaplah...sakit dah hilang,nak baring jap. hehe sempat buka tab on fb jap. 

01:40pm : Contraction 5minutes 

After rest, me inform hubby, u teman i yea xyah pergi solat jumaat.I rasa dah kerap sakit 5minit ni.Then me pun cakap jomlah pergi hospital. Hubby and me pun siap-siap takut keluar lewat jalan jem nanti orang solat jumaat keluar stuck kat jalan pula tapi sempat lagi menyingah kedai beli apa yang patut. Time ni me tak rasa pun nak guling-guling ke apa, rileks je duk dalam kereta tarik nafas simpan tenaga sambil telan VCO Tanamera.

2:00pm : Destinasi Sentosa Specialist Hospital

Jumaat segala penghulu hari,perjalanan nak ke hospital ambil masa 20minit but hari jumaat jalan agak sebok masing2 kejar masa untuk balik office right? highway kesas ok lagi bila masuk arah kota kemuning agak sesak ye. Jem habis!! he...time ni duk senyum lagi tahan sakit. hubby tanya "sakit ek?" me : "tak sangat" 5minit sakit 5minit ok xrasa nak guling pun just muka je pucat.Hubby still boleh drive ke hospital memandangkan bini duk cool je kan...kalau me cuak cemas maybe hubby pun tak tentu arah kot.Just istighfar banyak-banyak dalam hati sambil telan VCO ulangi VCO.

2:40pm : Admit : Hospital

mampu lagi buat peace yoo!!


Nurse bawa me naik wheel chair then masuk check up nak sure kan me kena admit or tak.Ok, doktor check,5cm dah terbuka and doktor kata 3 5 jam akan bersalin :-) then nurse pun layan me & sentiasa dengar denyutan jantung baby nak pastikan baby sihat sambil ditemankan hubby. Huu...weeehuuu....masyaAllah, subhanallah contraction bermula disini semakin kuat kuat kuat. Hubby sambil pegang-pegang tangan usap-usap kepala me menahan sakit contraction 5minit ok 5minit sakit. Me banyakkan istighfar, ok time tu dah tenang sikit hubby pun turun bawah and sambil nurse nak ambil baju nak tukarkan baju hospital pasrah sakit semakin kerap dan kerap....memang tak boleh tukarkan baju me terus masukkan ke labour room, sebab me cakap "I nak berak ni nurse" sakit" nak berak!!! ahahaha...xberak pun.ok nurse check lagi oh ok sekejap ye. Jangan teran rileks tarik nafas, jangan teran ok! me pun duklah tahan tahan sambil mengucap tarik nafas. 

2:55pm : Labour Room
Dia peneman suka duka me ! love u hubby!so touch muahhh!!
Ok!me diangkat dengan 2orang nurse untuk pindah katil labour room.Memang takdan nurse nak tukarkan baju.Nurse duk pesan pesan jangan teran rileks rileks jangan teran tarik nafas puan. Actually time tu me rasa kepala baby dah kat bawah mayb dah terkeluar sikit sebab sakit kot macam orang nak berak keluarkan seketul najis seperti sembelit tu...hah bayangkan!  

3:05pm : Prepare Deliver Baby

Nurse prepare untuk deliver baby, tapi hubby pula time tu tak muncul-muncul.Hubby kena turun ke bawah untuk isi form.Nurse call hubby line busy, doctor suruh call lagi call encik syahir sampai dapat btau nak deliver baby *speaking* *hubby byk dapat pangilan dari abah mak saudara-mara kawan-kawan* nurse tak putus-putus call yang me ni duk tahan nak meneran dah. 3minit lepas tu hubby pun muncul.Doctor pun dah standby, ok kita ready "saya cakap teran you teran ok" ikut arahan saya ok" me : "ok ok dah tak tahan dah ni" berdenyut denyut dah. Sambil speaking speaking...

3:10pm : Ok, Teran !!!! terannnnnnnnnn........ggggggggggggggggggg........ sambil hubby kat sebelah pegang tangan kuat kuat.Ok!jangan teran yea kepala baby dah keluar, sedut air ketuban pada mulut baby pula. Ok! Push !!!!!! me pushhhhhhhhhhhhhhhhhh sekuat hati!!! ggggggggggggggggggggggggggggggg.........plup!!!!!


CARA MENERAN SEMASA BERSALIN :

1.angkat kepala dagu cecah dada.2. mata pandang perut

2.tangan pegang (bahagian kaki yang berhampiran buku lali)
3.masa teran jangan keluarkan suara atau menangis kerana ini akan membuatkan ibu tersebut kurang tenaga dan tak kuat.masa teran tu jangan sesekali angkat punggung.kerana ini akan mengakibatkan luka dan koyak yang besar di bahagian vagina.
4.tarik nafas sedalam yg boleh n teran mcm nak buang air besar tanpa blow nafas anda..teran sekuat yg terdaya selama yg boleh n curi nafas then sambung teran..tiap kontraksi try 3kali...time kontraksi je push sbb time tu bby pun gerak sama so jgn buang ms ada kontraksi terus push mcm cara2 td..xde kontraksi,relax.
5. baca bismilah, selawat.
6.tips tambahan: kongsi la tips ni dengan husband supaya dapat mengingatkan anda. Mungkin masa tu anda akan terlupa dek menahan sakit.bila husband dah tau senang la dia memberi panduan kan (masa tgk tu ada sorang suami nie setia menemani isteri dia bersalin, sambil bisik-bisik kat isteri dia bagi semangat) 



hubby diberi peluang untuk memotong tali pusat zuriatnya :) terketar2 dia 1st time katanya..
pic 2nd tu time hubby azankan , tengok tu dia main main mata good boy!


3:13pm : Alhamdulillah syukur subhanaAllah Ya Allah.Terima Kasih Ya Allah segalanya kau permudahkan *diatas katil mengucap sekuatnya setelah lihat bayi yang me kandung 9bulan selamat dilahirkan dengan sempurna :-) TERINDAH !!!! Doctor pun say : Boy !!! terus letak baby atas perut me.MasyaAllah anugerah Allah, sangat menakjubkan!!! Doctor bagi hubby potong tali pusat baby atas perut me :-) PENGALAMAN!!! The best moment!Then sempat berposing ok! Then hubby terus ambil wudhuk untuk azankan baby yang sangat comel.

Monday, March 4, 2013

EPISOD BERSALIN : 2DAYS 1NIGHT : ANGGERIK ROOM

8pm , tidur lena dia,dah u'uk....
After badan dikemaskini & rehat >> 10pm : Supper : Hungry 
supper ini pun dah nikmat woo...time ni xde nikmat nak mkn bubur or etc.
Woot!!comel kan Specialist sediakan untuk patient!
hihi baby kenyang dah daddy oii....
Ber Stokin !!! maaf kain batik tak main!! tak tau pakai sekian~
still young 25years old!yeeh!
Tidur dengan lena...cayang diaaaaa!
Nenda paling happy!!!

buat muka dah ^_^



Atok  A & Nenda A Jam 5:00pm , Jumaat 01032013

Sunday, March 3, 2013

WELCOME TO THE WORLD


01-03-2013 
03:13PM


my lovely !

Syukur alhamdulillah tak terungkap dengan kata-kata tak terbayang dengan mata pengalaman terindah bagi seorang insan yang bergelar emak ibu mama mommy ummi....
Ya Allah kau telah mempermudahkan segala urusanku, Ya Allah kau juga telah permudahkan aku melahirkan bayiku dengan senang dan selamat. Hanya padaMu aku bermohon...
Syukur kau telah perkenankan doaku ya Allah.. :-)

Kongsi bersama :




*nextupdatestorymory*

Saturday, March 2, 2013

DOA : NEW BORN : BABY MUNCHKIN


Tiap-tiap hari me berdoa agar dapat melahirkan bayi pada tarikh ini. Lagipun me suka sangat dengan date 1313.Bukan nak katalah..tiap-tiap hari baby duk mengeras je start 36weeks risau jugakkan? 36minggu pun baby boleh keluar juga sebab baby pun dah matang :-) tapi hari-hari me cakap usap-suap perut rangsang perkembangan otak baby  "sabar yea sayang, sayang lau nak keluar tunggu bulan mac, lau xsabar kuar syg kuar awal 1hb lau syg sabar sikit tunggu 3hb lau syg nak duk dalam rahim lagi kuar 10hb yea sayang...." bagi mommy settle kan satu persatu yea cyg baby...

Permintaan doa terakhir :

Ya Allah....andai engkau perkenankan doa hambamu ini...lahirkanlah kandungan bayiku ini dengan mudah dan perkenankanlah doaku ini melahirkan pada hari jumaat 1haribulan 3 tahun 2013...Amin.


*just set @blog*