Followers

Friday, October 31, 2014

HO CHI MINH VIETNAM

As salam,


16 - 19 10 2014

entri kali ini me nak kongsikan pengalaman bercuti di Ho Chi Minh Vietnam selama 4hari 3malam.Maaf,kali ini entri agak panjang sedikit,me tak berapa rajin nak update cerita banyak kali percutian yg sama bahaha *gelak syndrom* Pengalaman pertama membawa anak kecil bercuti ke luar negara.Luarlah sangat?!!Pada mulanya,kami cadang ke Medan, Jakarta & Bandung.Tapi memandangkan time bujang-bujang dah pun pernah jejak jadinya encik suami cadang bawa kami ke Vietnam.Lagipun belum pernah ke Chu chu Tunnel & Sungai Mekong *hujung bulan 9 baru plan* sempena bulan cinta kami iaitu bulan oktober,bulan naik umur kami as hubby & wifey.Haruslah gitu......Pada mulanya bercuti keluarga sendiri sahaja, tub2 seminggu sebelum my sister text,nak ikut juga....hah nasib tiket flight & hotel still available!

Firstly, survey the journey, passport, booked ticket flight,hotel & tourist guide.
Secondly, budget & currency converter (pertukaran matawang asing)
Thirdly, safe your family first & note your journey.

Thursday,16 October 2014 
Flight MH750,Time 09:05am
Breakfast time, chic & fish sandwich
si manja baru bangun tidur @ Baby Bassinet
 Still berpisat , tukar tangan turn daddy pula 
Si manja after breasfeed!

 My mini family!
Ok,lebih kurang jam 10:00am kami selamat tiba di SGN Airport,dengan segera kami dapatkan VN Mobilefone,selepas dari itu kami segera dapatkan pengangkutan awam.Mudah sahaja menaiki bas, keluar airport terus je nampak bas,airport comel je macam airport ke Terengganu (lebih kurang) perjalanan ke Ben Than Market mengambil masa 30minit dari airport dengan tambang murah sebanyak 35 000 dong for 4 adult & 3 luggage,alaa...sekali sekala ingin juga merasa public transport negara orang kan?guna pengangkutan awam mereka pun bukan ramai warga diaorang pun.Seriously easy to go!Make sure you all naik bus bernombor 152 ke Ben than ok! 
Dalam bas!abaikan senyum kambing itu!
time ni nak melintas menuju ke hotel ... sempat lagi bergambar! *batakkan?*
10:30am, Check in hotel,kami memilih Larvenda Hotel booking melalui direct website http://lavenderhotel.com.vn/ hotel sangat selesa.Ternyata ramai warga asing disini especially from NZ & Mexico.

LARVENDA HOTEL
Ok,me nak cerita tempat makan pula sepanjang berada di Vietnam 4hari 3malam.Dont worry di sini mudah dapatkan halal food.Kalau dulu 4tahun lepas memang susah sikitlah nak cari tempat makan.

1st day kami memilih Vietnamese Restaurant berhadapan dengan Haji Basiroh.Dekat je dengan hotel.Not bad 1st day makan dah kena 748 000 dong!itu menu for lunch yang simple simple sahaja ok!Sup ayam,telur dadar,ayam goreng,kailan goreng biasa & air, masing2 pilih air buah.Kitaorang jenis makan tak banyak!Harga makanan agak mahal!

Time malam kami lepak minum di Haji Basiroh pula, rasa masakan dia pula macam mana. erm...oklah.kureng banyak!haha!actually ada order nasi goreng kampung 2.*mik picture order lain tak sampai lagi*Total 430 000 dong!

2nd day kami makan di Saigon Green House,kali ini makan kena menampak jauh sedikit,Kitorang makan time malam sebab siang ada aktiviti ke Sungai Mekong.Serius sini memang sedap!Tom Yam dia mengasyikkk kan!Harga pun lebih kurang tota 740 000 dong!

3rd day kami terjah ke restoran 1 Malaysia.Maaf tiada picture pula!Kami order lauk kari ayam,udang goreng & nasi putih.Pagi breakfast roti canai pun beli disini tapau bawa ke chu chu tunnel,sedap babe!kari dia memamg terbaik!kari je la...ahahaha! Total 485 000 dong!

4th day kami ke Serai Restaurant,owner orang Malaysia dari Kajang.Sebelum ke airport harus perut diisi dahulu around 12pm.Total 630 000 dong!
me menjamu bihun tomyam!perghh sedap oiii! 
Note : Harga makan memang mahal ok sila sediakan wang lebih!Yang penting *Halal Food*

Now,kita sambung cerita percutian pula.

Hari pertama,kami ke Hard Rock Cafe Ho Chi Minh City, Central Post Office & dihadapan central post office ada notre dame & diseberang ada Diamond mall & cuci mata di Ben Than Market.Malangnya central post office sedang renovate so dapat berposing tengah2 pintu masuk je..em.Perjalanan dari Ben Than ke Hard Rock makan masa 15minit tambang lebih kurang 70 000 dong!Then ke central post office tu menapak je berdekatan dengan hard rock.Jangan lupa pilih taxi Vinasun ok!Taxi yang bermeter!awas jangan sekali hampiri taxi taxi di atas bahu ben than market & perebet2 sapu & beca!Awas penipuan ada dimana sahaja!

Dalam Ben Than Market, survey survey tapi tetap tersangkut membeli!yiheee! 
kesian si manja keletihan , layan maklong shopping pula!
Rasa rasa bosan waktu malam you all boleh ke night market (sekitar ben than market) 8mlm dah start buka,so kami balik hotel mandi & kemudian turun semula survey-survey apa yang patut.

1st misi nak cari beg beg deuter & souvenir if you all nak tau,lokasi bertentangan Cua Tay di kaki lima amoy cantik yang jual okey.Before tu dah puas rounder ben than, survey & quality ternyata sangat tak memuaskan hati & harga gila gila diaorang tekan!Then kami singgah semula ke amoy cantik,kebetulan 17hb 10 sempena bday amoy tu, apa lagi diskaun kaw2lah kita dpt!lebih lebih org yg memborong!itu namanya rezeki bersamakan?wihuu&serius kualiti dia memang bagus.Lihat dengan mata kasar memang buatan puas hati membelinya *dah membezakan dgn peniaga2 lain disitu,sgt low quality*.Ok borong maklumlah anak buah ramai.

Hari biasa tak ramai lagi rakyat malaysia turun
Night Market
Night Market

nak bagitahu, hari khamis masih belum lagi kelihatan orang rami dikalangan orang Malaysia. *kami je kee*
nak sampaikan berita : Ben Than Market,tempat shopping yg agak mahal,you all kena pandai nego,cth RM100 nego sampai dpt RM50.Tak pun buat sombong!sure dia pulak yg merayu kat kita.
nak bagitahu lagi,kasyah kat sini femes like hershey choc!ok itu je..

Hari kedua,kami ke Mekong River @ Sungai Mekong, tourist guide from  http://www.kimtravel.com/ . Jam 8am kami gerak ke Sungai Mekong. Perjalanan makan masa 2jam.
Sepanjang perjalanan macam macam yang kami lihat budaya orang kampung disana.Paling best laluan jalan yang sentiasa sebok,paling kelakar bila excident je buka laluan sebelah main sebat je janji hon dibunyikan punya pantas mereka mengelak jam!Tak jauh beza di Indonesia,pun lebih kurang sama!opss...memang terlalu beza sgt di Malaysia, apapun,mereka memang benar-benar menghargai masa. 

Dalam Bas,Kami Berenam !
Sepanjang perjalanan korang akan jumpa sawah padi,yang jadi tarikan setiap tapak sawah padi mesti ada hantu kubur!eh silap!kubur...patutlah bila makan nasinya sedap!hehehe...



Rehat seketika di Mekong Tram Dung!

Kitorang ada rupa Filipina ke??
borak2  dgn matmina saleh dia ckp rupa kami filipino.
haa!*pengsan*

Tepat jam 1130am kami sudah pun berada di Mekong River.1st tempat yang kami singgah Honey Farm & Kilang Gula Kelapa & Beras.2nd place ke village farm & last place makan buah.Then naik sampan ke ceruk ceruk perkampungan mereka.

Atas boat menuju ke destinasi ...
Honey Farm,kami dihidangkan minuman madu lebah asli + limau.
Hah balang jeruk ular!rasa apa ar agaknya kan?
 Then kami ke kilang gula kelapa & beras. 
Cara-cara pemprosen.. *tapi aku tak berapa lalu nak telan* nggeee.....
Then kami dihantar ke sebuah perkampungan,aktiviti berbasikal pusing kampung selama 2jam! Aktiviti lebam disini!Gumbira rasa hati 1st time suami bawa jalan jalan naik basikal!macam dulu dulu nenek atok kita berdating...*sila jealous* baahaahaa.Ohkay kat sinilah tempatnya kekalau you all nak rasa nostalgia.basikal lama you!nggee.lagi me nak cerita tanaman seperti buah buahan,sayur sayuran mereka memang subur-subur kau.*subur macam haku*tak ada kaitan pun* kalau nak dikatakan betik pergh memang besar sangat2!durian?jgn cakap...macam 2biji buah kelapa!buah kedondong macam buah pelam epal kat Malaysia!Ok tu je. 

Kami & abang long.Kakak long tercicir kat belakang.muahaha....
Kemudian,kami menaiki boat semula,menjamu buah buahan tempatan katanya.Alahhh macam kat Malaysia tak pernah ada pula buah buahan tu ea?menjamu sambil layan lakonan lawak mereka. Lakonan budaya mereka mencari rezeki & jatuh cinta antara satu sama lain. *video kt ig snzfamily*

Destinasi seterusnya, kami di transitkan menaiki sampan pula,not bad,pengalaman yang tak akan dilupakan.merasa juga naik sampan ala ala kehidupan kampung yang sangat mundur.Dapat bayangkan betapa susahnya kehidupan mereka mencari sesuap nasi.Seriusly menjiwai betul ke sini.Yg rasa nak menjiwai spt me *niheee* trylah ke Vietnam!



Ok,aktiviti pulang ke Jeti semula.Sepanjang di Sungai Mekong banyak benda yang korang tahu, antaranya cara perniagaan mereka melalui sungai,cara kehidupan mereka bermastautin di sungai,huu...menjiwai sangat &  menyedihkan.Dapat bygkan tak realiti kehidupan susah mereka & benda pelik pun ada juga *xnak cerita pergi sendiri tengok* yang pasti jangan sesekali nak main air sungai disitu yea,sangat memudaratkan pada kulit.Wajib langkah berjaga-jaga.Apa yang me nak katakan,bersyukurlah hidup di Malaysia.Malaysia masih aman...alhamdulillah.

Sepanjang di Sungai Mekong,kami 1bas bersama sama pelancong dari Negara lain, 
 & itu picture kenangan atok & nenek angkat kasyah nak bergambar , mereka dari Ireland. 
Seriously mereka sangat ohsem!terlalu baik,sentiasa utamakan kami.

 Noted :Jam5:00pm kami dah pun di Ben Than Market,terus ke restoran green house then sambung shopping di sekitar ben than.
Breakfast & kemas apa yang patut! Nak bagitahu,
mengidam dengan coffee milk!!!
1st beli rasa then nak lagi 2nd beli dapat free kau!!
Hari Ketiga, Kami ke Hand Craft & Chu Chu Tunnel,bekas tapak peperangan mereka.
Perjalanan selama 2jam.
pekerja handcraft merupakan warga OKU,kesan peperangan mereka dahulu.
Buatan dari kulit telor,memang kreatif & menakjubkan!
Yang paling menghayat hati bila seorang dari mereka nak cium kasyah!
me pun layanlah tak kisah ambil hatikan?mereka suka sangat dengan kasyah.
Alhamdulillah kami menumpang gembira atas kehadiran kasyah.

Tepat jam 11:00am kami tiba di Chu Chu Tunnel.Saja nak ambil tahu & tengok bekas tapak peperangan mereka macam mana at least kami dah jejak disini!
Pengalaman menembak & masuk terowong !
Noted : 3:00pm kami pulang ke Hotel & makan then bersambung shopping ke Saigon Square.Ok,hari jumaat kelihatan berdurun rakyat Malaysia ke Vietnam!Rasa macam kat Malaysia pula!

Hari Ke Empat, Awal pagi kami gerak ke An Dong Market maybe biggest market in Saigon, rasa rasa nak memborong bolehlah ke An Dong.Actually cari barang sukan,then kami ke Equipment Sport Shop.Rupanya dekat je dengan Ben Than street je dari Serai Restaurant.erm...singgah makan then sambung shopping!

Note : Make sure Taxi Vinasun.01:00pm gerak ke Airport & check in bag then tunggu flight sehingga 4:30pm sampai Malaysia jam 7:30pm.Selamat!

 19-10-2014
Lepas balik dari Airport,Yang pastinya orang pertama masuk bilik haruslah suami!sempena ulangtahun kelahiran yang ke 27!SURPRISED!Alhamdulillah berjaya juga surprise kan hubby! Walaupun tak sehebat mana,Hasil lekat dari adik me sendiri.Idea tentulah me!yang pasti kat hotel awal2 dah wish & bagi balik sekuntum bunga ros yg dia bagi kat kita.kuikuikui...
Hilang rasa letihkan?! senyum kambing ! 
Next entry kenapa abang wildan tak follow.

34 comments:

- zuriey - said...

bestnya g vietnam.. dulu pernah g, tapi bawa duit tak banyak dapat shopping skit je.. huhu

fifie feyca said...

wah.. seronok nya jalan2.. :)

Kakzakie said...

Bila kakak tengok dan baca macam ala-ala balik kampung pulak kan. Seronok:)

Fazleyatul Aini said...

seronoknya travel
paling best part makan2 la kan hihi

el said...

si abg x ikut ke?

vietnam ni one of wishlist tp tulah x taulagi nak pi bila hahahaha

Tihara said...

bestnya gi vietnam
terbayang kopi vietanam
sedap sungguh :)

aishah nin said...

Bestnya dapat g Ho Chi Minh. Ni g ikut travel agensi atau sendiri?

Ismi Ana said...

Macam best je macam best je. Huhu. Dgn bawak si bam bam lagi. Hehe. Meragam tak si kecik tu?

eMMe said...

Wah Iryns dah sampai Ho Chi Minh, bwk si adik je yea.. senang lak tu, tgk tidooo je, hahaha... senang mama n papa dia nak wat keje, heehehee... si abg nape tak bwk? heeee...oklatu surprise utk en HuBBy.. yg penting dia suka.. senyummm je dia...hehehe...kreatif bini dia...

Julia Johari said...

Seronok betul...puas hati baca...nak pergi tp kena tggu betul2 free...nanti nak pi sana nak rujuk lg detail blog u ye...sungai mekong tu cantik...kenan

Bunda a.k.a KN said...

Assalam....enjoy nampaknyer, baby pun kecil2 lagi dah sampai...selamat makan angin..

AnneRaini said...

syoknye jalan2 vietnam..bilalah nk smpi sana.

:: Cik Viva :: said...

bestnya dapat pg tour vietnam, sy pg bpe kali asik stuck kat area benthanh je...kikiki

Yana Yani said...

mak ai, panjang cite percutian!
3 hari ada macam-macam cite
mesti seronok kan?
tak pernah sampai lagi even naik kapal terbang pun tak pernah =)

Kesuma Angsana said...

amboi seronok tu, jauh betul g bejimba2 yer hehehe

Iryns Ahmad said...

ok next time pergi lg ye..nak ikut kepuasan mmg tak puas2 hehe..

Iryns Ahmad said...

beronok2lah seketika hihi... :)

Iryns Ahmad said...

hah btl tu...tp sy dr kecik xde kg..hihi...kg dh moden...emm...

Iryns Ahmad said...

coffe milk must try!hihi....still terbawa2 you!

Iryns Ahmad said...

ye..si abg xikut...tpaksa cancel last minute nnt sy update entry ek...hehe.. ok i wish,u dpt ke vietnam jg..

Iryns Ahmad said...

btl2 sedap! naik hotel sedut je habis! mtk hubby turun beli lg ahaha... yg penting beli kopi vietnam bw balik! hari2 laki bini ngeteh hadap kopi ngeee...

Iryns Ahmad said...

u..g sendiri je..lau ikut travel mahal kot,,rasanya lebih berbaloi sendiri.. nt dh smpi u cr travel guide senang n murah!btau je u nak ke mana...make sure dh survey awal2 yg u nk ke mn..

Iryns Ahmad said...

si kecik tu mmg kaki jalan..bila kat rumah meragam,bila jalan duduk diam...hehehe...dia suka kita lekat je dgn dia...anakkan...

Iryns Ahmad said...

aah..adik kuat tdo..hehe..xde nak meragam mn pn...nnt me update entrt knp x bw abg ek..hihi..haha xdela kreatif mn..teringat zaman belajar suka main lekat2 sticky note kan...hihihi..

Iryns Ahmad said...

ok...silakan... :)

Iryns Ahmad said...

waalaikumsalam... :)

Iryns Ahmad said...

hah jgn bosan bila membaca journey me ni ahaha....in shaa Allah ada rezeko awk tu nnt :)

Iryns Ahmad said...

ok main pusing2 hehe..

Iryns Ahmad said...

lau boleh nak ke paris bahahaa.... =P

Khai♥Rin : anies said...

wahhhh best best...insya allah turn sy akn menyusul kemudian ;-)

CintaHati Lina said...

bestnye... percutian dan ulangtahun yang terbaik... moga kekal till jannah... insyaallah...

berbahagia selalu... amin...

salam kenal dari laman mommylina

Angah said...

amboi...cubbynya pipi si baby...

Time Traveller said...

Comey nyer baby tu.. syukur la dia standy je dlm kapal terbang.. oh murah nyer naik bus 152 tu dri airport.. amik di luar airport atau bus tu masuk dlm??

Kopiolimauice said...

air kopi dia mmng sedapppp sgt...