Followers

Sunday, March 1, 2015

Merawat anak demam panas secara natural

Assalam readers!
lama me menyepikan?sebenarnya byk sgt entry nak update tp tak terrrrr update pula...muahaha! syndrom mak mmg cengini ♡ ! memory yg lps kita jadikan sweet gula gula bersama family sudah sgt bahagia!
Ok balik pd topik , cara merawat anak demam :

Tugas mak2 & bapak2 :
1. Monitor suhu & kool fever (wajib ada),kalau makbapak ada standby ubat bontot or cecair paracetamol sila lihat expired date
2. Pastikan lemon sentiasa ada didalam freezer
3. Asam jawa & limau nipis (jika lemon tiada)
4. Air sejuk bukan ais untuk anak berendam
5. Kain napkin @ sapu tangan @ tuala @ apa sahaja asal kain bersih & stokin
6. Bubur ayam brokoli (menu paling sesuai untuk anak demam) tambah tenaga & pulihkan imunisasi.

Ini cara me monitor suhu anak :
Nasihat : Jangan sesekali tinggalkan anak kesayangan kita bila mereka tidak sihat.Yg penting wajib monitor suhu setiap 20 @ 30 minit.Baby bila demam kita tak boleh nak jangka, 1st day ukasyah demam result suhu 37.2 itupun me sentiasa monitor sometime suhu 37.8 @ 38.0 jawapannya wajib bawa anak terus ke klinik @ hospital ok makbapak!

ukasyah bersama perahan lemon , berendamlah anak oiii ....
mandi di belakang rumah hirup udara luar!
Selepas berendam,keringkan badan anak kemudian mulakan natural remedy kita ...

hiris lemon , sumbatkan lemon ke dalam stokin kemudian sarungkan stokin ke kaki anak. Sebelum itu massage anak dengan baby massage oil himalaya & sapukan sedikit minyak angin @ cold relief balm himalaya supaya anak kelihatan segar & aktif!


Hee .. si boboy nak show off gigi 4batang , tengoklah betapa rileksnya dia bila kena massage & natural remedies & kekenyangan selepas menikmati bubur ayam brokoli . Uwargghh jeles pula tgk ank rileks gitukan,daddy.... ini bulan mummy blm massage lg! *tuntut* call bibik dtg rumah segera! weehaaa!


Suhu hari kedua :


Awas , pastikan kain sentiasa basah.Letakkan kain basah ke atas kepala anak untuk menurunkan haba yg panas & menejukkan tubuh badan anak kita.

last choice,limau nipis & asam jawa bubuh ais *teguk sedap ni*muahaha* Nasihat me rajinkan lap & basahkan kepala & badan anak. Tanggalkan semua baju & tidur alaskan dia dgn kain basah pun lebih baik & demam cepat kebah.

Jika ke klinik : Biasanya doktor nasihat mandikan anak.Betul tak?Bagi ubat demam @ antibiotik. Mak2bapak2 sila ikutlah cara2 natural yg me buat utk merawat anak demam cpt kebah.Senang je pun.

Jika demam berlarut lebih 3hari , bawa anak urut pd yg mahir , takut2 demam urat , kadang ada juga bayi demam kena sawan cth sawan pengantin . Yg itu lain pula cara rawatnya! *atas pengalaman anak buah* Selain itu bawa ke klinik @ hospital check darah *awas denggi tiada musim*

Maaf,walau anak dah dua,inilah 1st time me control anak demam panas ketika bayi yg berusia 9bulan,sebelum ini si abg tak demam macam ni pun .. umur setahun ke atas si abg baru demam menyerang itupun demam rindu muaahhhh!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Iklan : 

Weeweewee...me baru sahaja berjinak jinak dengan forex sejak 3tahun yang lepas!hikhik. Alhamdulillah ditemukan dengan indi yang sangat mudah untuk difahami.Haaahhhh you all yang betul-betul berminat dengan indi ini silalah refer fb tuab FOREX TO YOU INDICATOR TO YOU @ instagram SNZ FOREX INDICATOR




3 comments:

Zizie Zack said...

wow.. xtahu pun bleh wat cmni.. nnt nk suggest kt kakak saya la..

mama ila said...

good sharing..betul tu biasa baby bawah umur setahun kalau ubat kurang elok better natural remedy cenggini =)

Farrah MF said...

Lemon memang elok sentiasa ada stok di rumah. Banyak gunanya utk home remedy.