Followers

Saturday, December 27, 2014

Gateway Singapore

Hai readers!Assalam....
^
^
^
Jejaka jejaka kacak mummy sedang berhubung!

Percutian singkat ala-ala backpackers selama 2hari 1malam iaitu ke Kota Singa kita.Actually plan last minutes bukan dirancang dengan fix budget..

Pengalaman membawa little hero's ala-ala backpackers bukan suatu pekara yang easy to go!Make sure kuat fizikal,mental & sihat tubuh badan baru boleh kita enjoy!1stly,from my house around 8am then bawa little son's naik train, KLIA Express dari Sepang ke KLIA2 then fly with MALINDO AIR.Kita ajar anak-anak mengunakan public transportation.Seriously,easy to go & come!Sampai KLIA2 around 15minutes kita check in terus.Alhamdulillah anak-anak tak meragam.Oh ye my 2nd hero fully breastfeed!
my hero's terpinga-pinga 1st time naik train weehaa...
|
|
Changi Airport, Singapore

                

Ok,me nak kongsikan perjalanan mengunakan Singapore Transportation yg paling famous,MRT :

Yang penting you all mesti ada ez-link card.Boleh beli di 7e @ Mrt station & topup sebanyak 25 dollar,cukup untuk anda selama 2hari untuk pusing-pusing bersama MRT!!Jgn lupa you all boleh simpan ezlink card utk next trip expired card lebih dari 2tahun.(mujur yg lama masih ada)

Day one :
12pm : Kami tiba di Changi Aiport & terus menuju ke MRT green link to Expo Hall.(haven job)
After lunch kami terus menuju Raffless place station *you all boleh turun di City Hall juga* make sure link is green color!then berlegar-legar ke Esplanade,actually this is third time kami ke sini tp dulu berdua,sekarang berempat kita..weehaa!!

-Bawa anak pose di Parliament Singapore
-Esplanade view (sekitar sungai & bangunan pelbagai bank disini)
-Most important is Marina Bay Sands Skypark 

(menapak dari Raffless place lebih kurang 30-40 minit)
*bayangkan me & hubby mengendong jejaka-jejaka kacak itu*
*pengsan sekejap*bahahaha!

#FYI, Raffless place is shopping mall!
Oh ye raffless place tempat me beli handbag guess tahun 2011
dah kena kidnapped last year in KLCC!!*so ok tiada jodoh* ayat sedih!


Day two :
Kami ke Bayfront station.Berlega-lega dalam Marina Bay Skypark.Actually Marina Bay station still WIP. Dpt turun disitu lagi dekat sebenarnya.Takpe menapak lagi dalam 30minit ke Marina Bay.Really have fun!*Lenguh tangan kaki kau*
Then kami menuju ke Garden By the Bay.Kekonon ler..nak tinjau garden view!Sekerat jalan je mampu kawan..hujan pula ketika itu, tiada rezeki mungkin next time tunggu jejaka-jejaka kacak me membesar kotlah kan 3-4tahun.klu me tak memboyot lg *sila tepuk tangan suka* ke USS pula.
Alhamdulillah merasa juga anak-anak me seperti backpackers.Maklumlah mak ayah kaki jalan. Ok!mereka dah pun jejak ke Kota Singa!!
Silalah perhatikan pic kami anak-beranak
#keprihatinan seorang daddy melayan anak
#memahami DF supply & demand seorang mommy
#Happy Son's Happy Parents

Penginapan kami? 
kami menginap dirumah Pakcik & Makcik di Jurong East. 
*Mereka sentiasa happy bila kami call nak dtg!
Malam tu kami terjah new shopping mall Westgate Tower belakang rumah je pun but nak juga naik bus dpt guk kita cuci mata!Baru 2 tahun kot tak datang byk sgt perubahan!Totally semua bangunan. Oh ye atok & nenek hadiahkan baju brand Ted Baker baby bernilai RM200 = 120dollar.*terbeliak biji mata den* for 2kids dah berapa pulak!Bagi mereka itu sangat murah katanya!
Atok & Nenek melayan cucu2 
1st time jumpa!
Si abg mcm biasa tunjuk atok *bus*bus* 
suka pula dia naik bus!
Tengoklah gelagat ank me,mcm dh lama naw2 kenal!mesra rapat bukan main dia!
Atok & Nenek pn kaki travel juga!So kitorg suka sharing story each other..

#Balik rumah dihidangkan macam2 menu yg paling me jatuh cinta dgn roti prata actually roti canai! Emm...rindu laksa singapore juga!And 1st time juga merasa makan buah yg selalu bangsa cina bt sembahyang *lupa nama buah* rasa spt ciku!
*Hah tengoklah pic yg 1st tu encik husband borak bkn main,maklumlah lama tak ketemu..gitu!
Di Airport Changi 

Tepat jam 5pm kami checkin luggage..

Setia bersama MAS
~~~~~Throwback~~~~~

Mujur before married kami kaki travel alhamdulillah bila berkahwin kami sangat-sangat menitikberatkan keluarga.Family is first & focus to all love family 'True Love'

USS Singapore




Ini hadiah untuk kami ,
 wallet renoma for husband &  guess for me *sekali buka masing2 terkejut beruk*

Terima kasih banyak banyak!

2tahun lps mereka hadiahkan sepasang baju raya sempena menyambut perkahwinan kami!
*Wedding kami may 2012 pun mereka raihkan tau!
K.A.M.I lots of love!
We Love Travellov
#prayforMalaysia

5 comments:

Kopiolimauice said...

tak penah lgi smpi singapore...sana cost bleh thn mhal gak kn..

tiga lalat said...

Salam. Hee sungguh meriah ke singapura.

FAYYADHAH said...

waaa seronoknya :D

Azwar Syuhada said...

Bestnya..

farhana mohamad said...

Belum pernah ke singapore.
Hope dapat peluang ke sana nanti.
salam kenal sis. Sy follow sini.
btw, cantik nama abg wildan uqail. Apa maksudnya ye sis