Followers

Tuesday, August 12, 2014

IKAN SIAKAP

Assalam,
ok ini cerita siakap laut air masin bukan siakap sungai air tawar .

Dinamakan Siakap Syawal!ahaaa.

today me punya mood kelaut , ohoiiiii siakap syawal!!
Hari ini masuk hari kedua abah request me nak makan siakap 3rasa @ sweet sour!!alahai,memang kelautlah dibuatnya!!hikhik!my family memang suka air tangan me ke apa?!ok menandakan ia sedap kot!puihhh!bila abah puji me mulalah puih!*gurau kasar* demi perut me tunaikan.Family me side memang hobi memancing!naiklah boat sampai ke tengah laut kerana seekor ikan!ahaa!*buang tenaga sahaja kalau dapat seekor*boleh je kan klu nak beli kt tesco ke giant ke kankankan...ok memang takkan me beli,pandang pun tak!aha,overall ikan kt pasaraya semuanya jenis ternakan,ada dua pilihan tak kolam mesti sungai?betul x?hmm bau & rasa pun dah sgt hanyir!tak tertelan anak tekak!nak siang apa ntah lagi!memang tak hadaplah haaku!


Ok,dibawah ini resepi dari kepala sendiri je.
masak dengan cara yg sangat express , easy to cook!

Mula mula tengok *bahan apa yang ada kat dapur @ freezer*

bawang merah besar,dihiris 
bawang putih,dititik
halia,dititik
serai,dititik
daun limau purut
cili,tomato & tiram sos
carrot,dihiris
limau purut,diperah
1 sudu gula

tumiskan then masukkan semua perencah!siap!mudahkan?apa lagi silakan masak!

laut & sungai?
laut : lebih manis, tak hanyir, tulang ikan siap kau kena ratah! 
sungai : sebaliknya,memang tak kena dgn tekak!confirm mata naik juling!

Pautan Siakap Masak Stim

9 comments:

Khai♥Rin : anies said...

wallaaaaa

Ismi Ana said...

Thanks share resepi. Nak mencuba laa nanti time berbuka. Huhu.. ^_^

Aty_Fared said...

baru dalam kereta tadi terpikir2 nak masak apa lah ikan siakap nanti mertua nak datang..heheh... mekaseh share.. :)

~MommyAqilMedina~ said...

Samalah jugak..aida pon tak lalu makan ikan sungai..tak sedap..tapi ikan keli aida makan..hehee..Siakap 3 rasa tu nyummynya..aida selalu masak stim je..sedap jugak..hehee

Hilmirda Daud said...

Ringkas dan sedap. Biasanya Amy bakar aje, malas punya pasal hihihi.

Puteri Kasih said...

bolehlah cuba resipi ni nanti... :)

Asha Lya said...

nmpk sdp & menarik..lya done follow cne :)

Mummydearie said...

Siakap sweet sour ni dah macam menu utama kat rumah. Almost every week pun muncul atas meja!

Faarihin said...

Perghh.. tengok gambar pun dah terliur. Nak jugak! hehe.