Followers

Thursday, June 26, 2014

Pengalaman Mengandung Mengikut Trimester


TRIMESTER PERTAMA



Sekali lagi berkongsi pengalaman mengandung, kali ini preggy agak terpinga-pinga bertambah perasaan keliruan mana tidaknya tak mabuk, tak loya, di awal preggy tu rasa bertenaga sahaja, kerja macam biasa, naik motor merempit sampai PJ naik LRT slumber, sikit pun tak beri hint tanda-tanda awal pregnant!indahnya ciptaan Allah."sumpah me tak perasan yang me pregnant lagi". Oktober 2013 segalanya memberi tanda soal ??? me tak tahu bila last period kot,unremark!ahaa biasanya hubby yang ingat, tapi kali ni dia pun sama tak perasan pula bila me last period ahaahaaa, nak dipendekkan cerita "hadiah hari ulangtahun kelahiran kami berdua" tergerak hati nak buat UPT bila diri terasa kelewatan period pula,emmm ok,mom & dad sampai 3kali beli UPT, 1st & 2nd check time balik keje,so time tu malam. Dalam hati, minta keajaiban, wooooww! ternyata 2line. Ok!! still tak percaya!selang 2hari lagi,beli UPT kt Jaya Jusco,check time pagi pula, sambil pejamkan mata, eh.....2line juga.Encik suami pun berkata,terima dengan hati terbuka sambil memberi senyuman ketam lemau.Dari situ mulalah macam-macam perasaan ada,pelbagai luahan si isteri kepada suaminya ahaahaaa.Ok weekend hubby pun bawa me pergi checkup untuk final confirm,1st kami pergi check di Az Zahra Bangi, ternyata positif & bila scan, baby agak dah besar, woot wooot....dah masuk 10weeks.Wow! so amazing rupanya kehulur kehilir ada isi. eurm pelik juga sebab sikap wildan tak ada tunjukkan reaksi or perangai yang menjengkelkan pun. Good son! Itulah yang dikatakan kita manusia hanya merancang Allah yang menentukan.

for double confirm checkup di specialist pula, yea doktor sahkan me pregnant, me suka consultant dengan Dr.Madhu sebab dia seorang wanita berusia, berpengalaman, berpengetahuan dalam pakar O&G.(Doktor time wildan)Terima kasih doktor beri kata-kata dorongan.
she said" you all very young so you all masih kuat masih mampu mungkin 10tahun lagi you all jadi kaya raya,Tuhan beri terima sahaja,biarkan apa orang nak kata.Positive and Believe!Hargailah kehadiran sebesar "diamond"(zuriat).Ucapan tahniah diberi & sememangnya kamu pasangan yang subur,bersyukurlah.
kata-kata positif dari seorang Doktor berbangsa India.Subhanallah,kadang-kadang kita perlukan kata-kata semangat dalam hidup kan,tak kiralah siapa yang memberi kata-kata tersebut.Ok, balik rumah, hubby cakap dengar tu sayang "diamond" diamond tu mahal nilainya syg....terima dengan hati terbuka ok. me?baiklah.Ok dari situ kami berkongsi cerita, rasa-rasa baby boy or girl? tipulah setiap pasangan mesti nak kan sepasang kan?tapi husband me tak kisah pun,me je yg lebih, dengan harapan tiap-tiap malam me bertanya soalan yang sama dekat hubby...ahahaha......hubby cakap twin kot!!emm. . . .

TRIMESTER KEDUA 

Alhamdulillah, trimester two 13-27weeks . hari ke hari perut mula membesar, sambil duduk meraba-raba perut still tak percaya siap suruh hubby raba sekali ahaha "kenapa perut tak rasa besar pun" si isteri boleh pula tanya si suami macam tu yea aha (awal lagi mana timbul) aha still tertanya lagi dengan keajaiban ini.hikhik maklumlah buatan suami kihkihkih,me confius sebab me tak ingat langsung last date period.sebab tu me jadi camni nak refresh last date tu punyalah makan masa.Me checkup kat specialist je pintu hati tak terbuka lagi nak buka buku pink kat klinik gov,KK.haisehhh.....sorry.

Start 17weeks terasa tak selesa bila pergi & balik kerja ketika di train dalam keadaan sesak,penuh himpit oh Tuhan,mulalah me resah,berpeluh,terasa mengah tengok manusia terlalu ramai.Pernah sekali tu pergi kerja terpaksa turun kat Pudu tiba-tiba terasa kepala pusing,so secara tak langsung me MC, hurm call hubby, hubby jemput,nak buat macam mana kan itu je kot mabuk yang menyusahkan suami.ahahaha yang lain-lain tak pernah alami, muntah hijau merata pun tak pernah kadang terasa juga nak feeling-feeling morning sickners. Tapi syukur alhamdulillah me tak alami seteruk orang lain mengandung.  

Ok,start 20minggu me baru terkedek-kedek buka buku pink,hikhik so jawabnya semua kena settle ujian HIV, kencing,darah,injection kancing gigi(1Xfor2ndbaby),dental cares & minum air gula,start zero semula lol, alhamdulillah result everything ok :) tepat sekali semasa checkup di Sentosa Specialist result everything clean.Hati ibu sangat bahagia,tiada masalah keputihan,kencing kotor,darah tinggi,kencing manis,semua tiada, clean & clear gitu...syukur..nak bukti?meh dtg jumpa me akan tunjuk buku pinky itu.

hujung-hujung trimester kita "kaw2 shopping"
part paling best bila melangkah ke "Mothers Care"

TRIMESTER KETIGA 


Taknak banyak cerita,cuma nak kongsi,perasaan tu semakin mengedik-gediks,beremosi memanjang,yang jadi mangsa macam biasalah suami,kuikuikui...emm,perubahan hormon  & penerimaan roh baru dlm badan katakan.Nasiblah,dah awak mengandungkan saya,ahaa!!Sepanjang checkup pula,sentiasa ok everything ok tiada masalah kesihatan,cuma bila doktor scan kepala baby agak kecil sedikit mengikut minggu sepatutnya "makkk aiii...." 35minggu katanya, sedangkan me time tu 39minggu ok,tunggu masa nak pop!!!  Alhamdulillah baby pop 39weeks & sempurna :)

To be continue. . . 

2 comments:

Farra AM said...

Eh sama laaa kita, naik train hahaha.. mmg bertabah je la time ramai, kan?

comel2nye ur pregnancy pics haha.. tak mcm mak orang lah!

Iryns Ahmad said...
This comment has been removed by the author.